• SUKHI
  • HJÄLP
  • Konto
  • Önskelista
  • VAGN
  • INSPIRATION
Om moderna orientaliska mattor

Orientaliska mattor har i århundraden varit kända för både tålighet och skönhet, och de har varit älskade klenoder sedan antiken. Det finns få andra ting som har så pass gott rykte!

Varför älskar vi orientaliska mattor?

Orientaliska mattor kan komma från Indien, Turkiet, Persien, Nepal eller andra geografiska områden. De har alla en imponerande tradition av att skapa mattor som håller i generationer. Det är en tradition som Sukhi är stolt över att vara en del av.

Orientaliska mattor känns varma och är rika på både känsla och skönhet. De är en konstform med en viss enkelhet. Det är därför de är användbar konst, och en investering som kommer att öka i värde med tiden.

Traditionen att göra mattor för hand

Traditionen av indiska handgjorda mattor sträcker sig flera hundra år tillbaka i historien. Tidens mest komplexa mattor vävdes i Mughal-riket, och under de senaste århundradena har indiska mattor utvecklat en unik stil och personlighet.

Dagens indiska mattor har sammanvävda mönster som ramas in med blommor och intensiva färger. Valet av material, färgningen och vävningen görs med stor omsorg.

Resultatet blir en livfull och detaljrik matta som står ut från mängden och som passar i princip alla hem.

Sukhis orientaliska mattor

Sukhis indiska mattor använder naturliga och förnybara material, med naturliga färger och hållbart garn. Men de bjuder faktiskt på ännu mer än så, nämligen fair trade och stöd för våra hantverkare.

Traditionen-att-göra-mattor-för-hand

Skillnaden mellan handknutna och handtovade mattor

Sukhis hantverkare tillverkar både handknutna och handtovade mattor med omsorg, och varje typ av matta har en egen, unik charm. Både de knutna och tovade mattorna är välkända, vackra typer av mattor, men de skiljer sig åt när det kommer till hur de ser ut och känns. Låt oss ta en närmare titt på det.

Skillnaden mellan-handknutna-och-handtovade-mattor

Handknutna orientaliska mattor

Det sägs ofta att handknutna orientaliska mattor är de allra vackraste mattorna, och det är tack vare att de är så komplexa. Det krävs både expertis och fingerfärdighet för att skapa dem för hand, och det är en process som tar en hel del tid.

Handknutna mattor är brukbara konstverk, och kan gå i arv för att användas och älskas i flera generationer.

Handknutna-orientaliska-mattor

Handtovade orientaliska mattor

Handtovade mattor är också mycket vackra, men de kräver mindre arbete, vilket gör dem mer överkomliga. De är det perfekta valet för den som inte vill investera i en handknuten matta.

Båda Sukhis typer av orientaliska mattor är imponerande tåliga och vackra. Med rätt omsorg kommer alla våra orientaliska mattor att hålla under en mycket lång tid.

Ta en titt på våra mattor och välj typen som passar din smak och din budget. Vi vet att du kommer att göra rätt val.

Handtovade-orientaliska-mattor

Orientaliska mattor tillverkas av exceptionella material

Sukhi tror på att endast använda de bästa, mest hållbara och hälsosamma materialen. Ju högre kvalitet på materialen som används, desto högre kvalitet på mattan. Det är ett faktum som vi aldrig glömmer bort.

Vi använder naturlig ull och silke av bambu av allra högsta kvalitet. Du kommer snabbt att märka skillnaden.

Bambufiber ger våra mattor enastående glans. Det är en ny typ av silke, och en typ som snabbt blir alltmer populär, samt som är mycket mer hållbar och miljövänlig än andra alternativ.

Bambu kan växa mer än 21 meter om året och använder mycket få resurser. Medan traditionellt silke utvinns från silkesmaskar så kräver inte silke av bambu insekter. Det är även ett material med många fantastiska egenskaper, och det gläder oss att vi kan använda det här miljövänliga alternativet i våra mattor.

Orientaliska-mattor-tillverkas-av-exceptionella-material

Våra kunniga vävare

Vi på Sukhi vill erbjuda dig det allra bästa, och våra vävare är oslagbara. De har bevisat att de är experter på sitt hantverk.

Hur komplexa motiven är visar tydligt på hantverkarnas talang, så ta gärna en närmare titt på våra mattor och deras design. Det kommer att visa dig precis hur kunniga våra hantverkare är.

Våra-kunniga-vävare-Sukhi

Knutarnas täthet och kvalitet på väven

Alla Sukhis handgjorda mattor har täta knutar, vilket är ett tydligt sätt att märka den höga kvaliteten. Knutar mäts ofta med KPSI (knutar per kvadrat-tum, eller knots per square inch på engelska). Du kan se mattans KPSI på baksidan.

Vi använder ett system för kvalitetsrankning med två siffror. Den ena siffran är antalet knutar på 9/10-dels tum av mattans bredd. Den andra siffran är antalet knutar på 4,5 tum av mattans längd.

Här kan du se hur mycket vi värderar kvalitet. Sukhis mattor får 10/10 för kvalitet och har otroliga 100 knutar per kvadrat-tum. Det betyder att de har 155 000 knutar per kvadratmeter. Det kan vi erbjuda eftersom våra vävare jobbar hårt och skapar otroliga resultat.

Knutarnas-täthet-och-kvalitet-på-väven

Mattans mörka och ljusa sida

Varje handknuten orientalisk matta har vad som kallas för en mörk sida och en ljus sida.

Låt oss förklara det begreppet. När mattan tillverkas läggs fibrerna ut i en specifik vinkel, vilket betyder att de antingen reflekterar eller absorberar ljus. Det är ett vackert fenomen, och det betyder att mattans färger kan se flera nyanser ljusare eller mörkare ut beroende på hur du betraktar den.

Vi är mycket stolta över hantverket som skapar varenda en av våra mattor.

Mattans-mörka-och-ljusa-sida

Vad är luggens riktning, och varför är den viktig?

När du drar handen över en matta, vad känner du då? Jo, det är riktningen på mattans lugg. Om den känns jämn så har du handen på mattans mörkare sida. Om den känns lätt sträv känner du den ljusare sidan.

Du kan även märka skillnaden genom att helt enkelt titta på mattan, och vi rekommenderar att du har just luggen i åtanke när du väljer design. Har du ett mörkare rum? Då kan du rikta mattans ljusare sida mot ingången. Det är ett hemligt tips som många inredare använder, och du kommer att märka skillnaden.