Rengöring av moderna orientaliska mattor

Sukhis orientaliska mattor är tillverkade av hållbara, tåliga material. De är praktiska konstverk. Men precis som andra mattor så behöver Sukhis produkter rengöras och underhållas. Det kommer att hjälpa dem att bibehålla sin skönhet, och att hålla i hundratals år.

Nedan hittar du våra tips som hjälper dig att skydda din investering. Följ helt enkelt våra enkla riktlinjer så kommer din matta från Sukhi att hålla riktigt länge.

Allmänt underhåll

Sukhis orientaliska mattor mår bäst av att rengöras för hand, och du bör aldrig använda starka kemikalier eller rengöringsmedel på dem. Genom att tvätta mattan för hand då och då kan du skydda den från skador samt ta bort damm och smuts. Var försiktig med din matta när du tvättar den. Du kan även lämna in den hos en professionell mattvätt.

Dammsugning

Du bör dammsuga din orientaliska matta från Sukhi en gång om veckan. Varför rekommenderar vi det? Jo, för att små partiklar damm och smuts kan tränga in i mattans fibrer. Det förhindras om man dammsuger den, vilket även förebygger att fibrerna trycks ihop. Dammsug varje del av mattan, förutom fransen. Det är viktigt att dammsuga både fram- och baksidan av mattan. Använder du en dammsugare med borsthuvud? Då bör du justera det så att borsten får minimal kontakt med mattan.

Sopning

Precis som dammsugning så bör sopning göras en gång om veckan. Du kanske tänker hänga upp din matta från Sukhi på väggen? Det är många av våra kunder som väljer att göra det, och om du är en av dem så rekommenderar vi att mattan sopas lätt en eller två gånger om månaden (även mattor som hänger på väggen kan bli dammiga). Så gör du: sopa lätt i fibrernas riktning. Börja med att se vilken riktning det är. Svep helt enkelt handen från en sida av mattan till den andra för att ta reda på det.

Att vända mattan

Vi rekommenderar att du vänder din matta från Sukhi två gånger om året. När du har gjort det bör du lämna mattan vänd i en vecka. Varför är det viktigt? Jo, för att det låter dig få ut envist damm och partiklar från mattan. Vi tror att du kommer att bli överraskad av hur mycket dammsugaren kan missa – till och med moderna, kraftfulla dammsugare.

Rotering

Solljus kan skada en matta, vilket är anledningen till att du bör rotera den. Det bör du göra varje månad om möjligt. Så länge du gör det så kommer din matta att ha en vacker, enhetlig färg och du slipper blekta områden på den. Det finns även en annan god anledning att rotera din matta, och det är att den får jämnt slitage. Det finns ett enkelt sätt att komma ihåg att rotera mattan om du inte kommer ihåg att göra det en gång om månaden: gör det helt enkelt varje gång det blir en ny årstid.

Skydd mot vatten

Vatten kan skada din matta. Självklart bör du inte placera mattan någonstans där den kan bli blöt, men många glömmer faktiskt bort att fuktiga golv kan förstöra en matta. Därför bör du aldrig placera din kvalitetsmatta från Sukhi nära fuktiga områden eller vatten.

Många glömmer bort en källa som kan fukta och skada mattor. Vad? Jo, läckage från krukväxter. Om du ställer dina växter på pallar så minskar du den risken.

Men hur gör man om mattan råkar hamna i kontakt med en mängd vatten? Börja med att omedelbart ta bort mattan från det blöta området. Badda långsamt och lätt med en torr trasa och dammsug sedan.

Kom ihåg att låta din matta torka ordentligt så att du inte skadar din dammsugare. När du har torkat och dammsugit mattan, placera den på en torr plats.

Kiss och kräks

Kiss och kräks kan förstöra mattans fibrer, och det är viktigt att städa upp fläckar snabbt så att de inte fläckar ner mattan. Du bör börja med att ta bort det värsta och sedan rengöra området. Blöt det sedan ordentligt och badda med hushållspapper. Kom ihåg att även behandla baksidan av mattan. Lägg hushållspapper på mattans baksida för att minska risken för fläckar. Ställ sedan en fläkt i närheten av mattan och torka båda sidorna.

Underlag

Underlag är en smart investering och kan hjälpa till att skydda din orientaliska matta från Sukhi. Underlag minskar slitage och gör mattan mjukare. Dessutom kan du använda underlag med halkskydd för att minska risken att man halkar på mattan, samt att den rynkas eller vänds, vilket kan skapa både snubblingsrisk och skador på mattan.

Undvik skador från mal

Att mal kan skada kläder vet du säkert redan om. Men visste du att de även kan skada mattor? Mal älskar ull, och de kommer att äta mattans fibrer om de får chansen att göra det. Om du behöver förvara din matta från Sukhi bör du börja med att rengöra den. Linda sedan in den i papper. Undvik att förvara mattan i plast, eftersom det kan dra till sig fukt.

Ta bort tuggummi

En matta från Sukhi och tuggummi är ingen bra kombination. Men hur gör man om man råkar få tuggummi på mattan?

Börja med att försöka frysa tuggummit. När det har stelnat är det enklare att ta bort, till exempel med en skrapa i metall. Se till att använda lätt tryck när du tar bort tuggummit från mattans fibrer. Vad gör man om tuggummit tinar? Håll en påse med is på området för att frysa tuggummit och göra att det stelnar igen. När du har tagit bort det mesta kan du använda dammsugaren för att suga upp små bitar. Avsluta med att behandla området med ljummet vatten och en tesked tvättmedel. Skrubba lätt med en handduk eller ren borste.

Ta bort vinfläckar

Spillt vin kan verkligen ställa till det och fläcka ner en matta. Se till att rengöra vinfläckar så snabbt som möjligt. Börja med att badda lätt med hushållspapper eller en handduk för att få upp så mycket av vinet som möjligt. Använd inte såpa eller annat rengöringsmedel än.

Kom ihåg att även lägga hushållspapper under fläcken. När hushållspappret sugit upp det mesta av fläcken, badda lätt med rent, torrt papper. Tvätta sedan mattan för hand med vatten och fläkta tills den är torr. Om du ändå inte kan få bort fläcken rekommenderar vi att du rådfrågar en mattvätt.

Andra saker att undvika

Våra mattor är mycket hållbara, men ingen matta är oförstörbar. Därför finns det ett par saker att tänka på. Använd aldrig starka rengöringsmedel med ämnen som klor eller ammoniak på din matta. Håll krukväxter på behörigt avstånd från mattan, eftersom de kan spilla vatten och smuts på den. Kamma inte mattans frans – det skadar fibrerna. Kom framför allt ihåg att rengöra din matta regelbundet, det är det bästa sättet att skydda din investering.

[profiler]
Memory usage: real: 36175872, emalloc: 35528680
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem