• SUKHI
  • HJÄLP
  • Konto
  • Önskelista
  • VAGN
  • INSPIRATION
Att tillverka tjocka ullmattor och stickade ullmattor

Sukhis tjocka och stickade, mysiga mattor skapas med tre ingredienser: fantastiskt hantverk, ull av högsta kvalitet och kärlek.

Gå helt enkelt över en av våra mattor. Dina fötter kommer att kunna känna av deras värme och den underbart komplexa texturen. De här vändbara mattorna kan användas i årtionden.

Ta en närmare titt på en matta från Sukhi så kommer du direkt att se hur detaljrika den är. Att skapa en av våra tjocka eller stickade ullmattor kräver både tid och kärlek. Låt oss ta en närmare titt på hur det går till.

Steg ett – Världens bästa ull

För att skapa en riktigt bra ullmatta krävs riktigt bra ull. Vi på Sukhi är helt besatta av att använda de allra bästa råvarorna så att våra hantverkare får förutsättningarna som behövs för att skapa magiska mattor!

Våra tjocka ullmattor och stickade ullmattor skapas med mycket tjock ull från Nya Zeeland. Ullen är både allergivänlig och antibakteriell.

För att få ut så mycket som möjligt av ullen krävs en del förberedelser. Den måste kardas, borstas och sedan spinnas till mjukt garn. Även vårt garn spinns för hand, vilket gör det enastående mjukt och tåligt.

Våra hantverkare tovar ullen för hand, med tvåligt vatten. Det är en process som ökar hållbarheten och minskar ludd. Garnet läggs sedan i kallt vatten och sköljs försiktigt.

Steg två – Enorma stickor

Sedan är det dags för processens andra steg. Våra kunniga hantverkare använder enorma stickor för att skapa täta, stickade flätor som gör våra handgjorda mattor otroligt hållbara.

Steg tre – Kastning

I steg tre kastar våra hantverkare ullen. De börjar med att skapa bollar av ull och tar sedan garnets ände och stoppar den i mitten. Kastning görs med löpknutar, vilket innebär att man gör en ögla, som att man skulle knyta en knut. Sedan tar man garnet och drar åt knuten ordentligt.

Steg fyra – Dags att sticka

Nu är det dags att sticka! Tekniken som används liknar vanlig stickning, men det finns en viktig skillnad – de enorma stickorna, som är många gånger större än vanliga stickor.

Steg fem – Avkastning

Stickan med garn hålls i den vänstra handen. Sedan för man över två öglor av garnet till den högra stickan. Sukhis hantverkare börjar med att sticka två maskor. Sedan för de den första maskan över den andra, och fäster

Steg sex – Sticka igen

Sedan stickar våra hantverkare en ytterligare maska och kastar av en. Det fortsätter de med tills de når slutet av raden, då det bara finns en ögla kvar på den högra stickan.

Steg sju – Klipp garnet

När mattan är stickad är det dags att klippa garnet. När det görs lämnas en längd av garn som är ungefär lika lång som en arm, och som dras genom den sista maskan.

Vad skiljer de tjocka ullmattorna från de stickade ullmattorna?

Både de tjocka ullmattorna och de stickade uppmattorna är fantastiska, och bjuder båda på värme, skönhet och komplexitet. Men det finns ett par saker som skiljer dem åt.

De tjocka mattorna låter våra hantverkare visa upp sina kunskaper och skapa en tjocklek som gör mattorna mer levande.

De olika teknikerna som används för att skapa de tjocka ullmattorna och de stickade ullmattorna skiljer sig åt, vilket betyder att man kan se de olika stickade mönstren när man tittar närmare på mattorna.

De två typerna av ullmatta skiljer sig även åt på andra sätt. Till exempel är de stickade ullmattorna lite starkare, medan de tjocka ullmattorna är mjukare och lite lösare.

Våra kunniga hantverkare tillverkar rektangulära ullmattor i alla regnbågens färger, och alla Sukhis mattor är unika konstverk som skapas med kärlek.

När du har tagit en titt på och känt en av våra mattor kommer du aldrig att nöja dig med något annat.