• SUKHI
  • HJÄLP
  • Konto
  • Önskelista
  • VAGN
  • INSPIRATION
Att tillverka handknutna och handtovade mattor

Sukhis handknutna och handtovade mattor tillverkas båda av kunniga hantverkare som får rättvisa löner och goda arbetsförhållanden.

hantverkare-design-handknutna-orientaliska-mattor-Ul-bambu-silke

Dock finns det ett par saker som skiljer de två typerna av mattor åt. De tillverkas nämligen på olika sätt, och kräver även olika kunskaper och tidsperioder att skapas.

Våra kunder undrar ofta hur de handtovade och handknutna mattorna skiljer sig åt, så låt oss ta en närmare titt på det!

Hur tillverkas de handknutna mattorna?

Våra handknutna mattor tillverkas med uråldriga tekniker. Våra hantverkare skapar dem med individuella bitar ull som träs på en vävstol.

traditionellt-silke-mattor-skillnaden-Sukhi

De handknutna mattorna kräver långsamt och omsorgsfullt arbete. Det är en process som endast kan utföras av mycket kunniga hantverkare, vilket gör dem till några av de bästa mattorna man kan köpa.

Vi tror att materialen är grunden för varje matta. Därför använder vi bara hållbara kvalitetsmaterial som bambu-silke och ull. Det är ett krav för att kunna tillverka utsökta, handknutna mattor.

När vår naturliga ull har samlats in kardas och rengörs den. Sedan spinns den till vackert garn.

Vad händer när ullen har spunnits till garn? Då är det dags att färga den. Det är en mycket viktig process som låter oss skapa hundratals olika, livfulla färger.

silke-bambu-högsta-kvalitet-orientaliska-mattor

Till sist börjar den mest krävande delen av processen – våra hantverkare väver mattan.

Sukhis handknutna mattor knyts för hand, och det finns inga genvägar. De vävs på en vävstol som utformats specifikt för mattorna.

Lodräta trådar fästs på vävstolen. De är tåliga och hållbara trådar, som så småningom kommer att bli mattans frans. Sedan vävs trådar i vågrät riktning. De utformar mattans viktiga grund.

Sedan knyter våra hantverkare knutar för hand, som de fäster i trådarna i vävstolen, klipper ullen och säkrar knutarna. Och här kommer ett otroligt faktum: en av Sukhis erfarna hantverkare kan knyta trettio knutar om minuten, och upp till 10 000 knutar om dagen!

Handknutna-orientaliska-mattor-knutar-per-kvadratmeter-KPSI

Det är viktigt att komma ihåg att Sukhis mattor kan ta mycket lång tid att skapa, särskilt om de har mer komplexa mönster.

När mattan har knutits och är redo så tvättas den. Det framhäver ullens naturliga skönhet och glans, och tar bort eventuell smuts som kan byggas upp under tillverkningen. Sedan är våra handknutna mattor redo att jämnas ut och ansas.

Det är processen i ett nötskal. Nu förstår du varför varenda en av våra handknutna mattor är ett konstverk.

Hur tillverkas de handtovade mattorna?

Processen för de handtovade mattorna skiljer sig från hur de handknutna mattorna tillverkas. Självklart tillverkas även de för hand, men det finns en viktig skillnad. De handtovade mattorna skapas inte genom att knyta knutar. Det betyder att de kan tillverkas snabbare och blir mer överkomliga än handknutna mattor – utan att kompromissa när det kommer till kvaliteten.

Även om det finns maskintovade mattor på marknaden så tillverkas alla Sukhis mattor för hand.

Rahit-Handtovade-orientaliska-mattor-100%-Bomull

Handtovade mattor skapas av en speciell ull för tovning. Den används i öglor som trycks igenom en specifik typ av material som har mattans design.

Först trycks öglorna av ull genom mattans design som tryckts på materialet som används som grund. Sedan börjar en andra process. En andra grund, transparang, appliceras med ett säkert latex-lim. Sedan ska limmet torka. När det har gjort det läggs ett ytterligare lager till som skydd på mattans baksida.

Sedan är det dags för processens sista steg. Mattan ansas, vilket betyder att alla öglor i den klipps upp. Det skapar mattans lugg.

De handtovade mattorna har inte samma egenskaper och hantverk som de handknutna mattorna, men de är fortfarande vackra, handgjorda mattor.