• SUKHI
  • HJÄLP
  • Konto
  • Önskelista
  • VAGN
  • INSPIRATION
Att göra en ull- eller filtmatta

Här är lite info om vår process i Indien. Vi arbetar direkt med hantverkare. Denna process säkerställer att nivån på yrkesskickligheten är hög. Vi erbjuder även lokala jobb.

att-göra-en-ull-eller-filtmatta-sukhi-indien

Så vad är så speciellt med ull?

Det har naturliga egenskaper. Dessa egenskaper är sannerligen extraordinära. Det är elastiskt och motståndskraftigt. Det är till och med flamresistent. Det innebär att i stället för att brinna, så pyr ull.

Det finns andra saker som gör ull fantastiskt. Den binder lätt till garn som kan spinnas. Det fångar även lätt upp färgämnen så att vi kan erbjuda vackra färger.

Och det finns mer. Ull är fantastiskt för isolering. Det håller våra kunder varma och sköna. Det är mjukt och bekvämt. Folk älskar att vidröra ull.

Det är också flexibelt och slitstarkt. Det motstår även statisk elektricitet.

Inte undra på att ull har använts i århundraden. Det har filtats och vävts in i otaliga mattor.

Sukhi erbjuder 7 olika handgjorda kollektioner från Indien.

1. Klippta filtmattor

Hur gör vi är våra klippta filtmattor? Först klipps tusentals designmotiv med klippverktyg. Vi använder 100 % filtad ull.

En efter en, placeras urklippta motiv på en väv. Vävaren börjar vid en ände. Motiven binds runt varptrådar och en metallstav. De dras samman tätt. Därefter upprepas processen om och om igen. Slutligen har en rad klippta filtar skapats.

Varje klippt filtmatta har minst 3 000 till 4 000 motiv! Mängden arbete som ingår i dessa mattor är helt enkelt otrolig.

klippta-filtmattor

2. Filtade ullgarnsmattor

Våra filtade ullgarnmattor görs genom kastrullfärgning. Detta innebär att tillsätta färg på gammaldags sätt.

Det är något praktfullt, gammaldags och traditionellt med den här processen. Dessutom, finns det ett enormt utbud av färger. Många av de senaste färgerna är helt nya för dessa mattor.

Färgningsprocessen

Kastrullfärgning kräver väldigt lite maskineri. Nystan av garn fästs vid handlindade metallslingor. Dessa roteras. Därefter doppas de i kastrullen om och om igen tills de är dränkta.

Efter färgning, torkar vi garnet. Ibland läggs det i en torkkammare.

Men slutresultatet blir bättre när vi gör det naturligt.

Din färdiga, filtade ullgarnsmatta

Det torra garnet tas sedan in i vävningsrummet. Den slutliga effekten har massor av djup. Detta beror på det faktum att filt tar ungefär hälften av färgämnet.

Du kommer att få en matta som är tät. Men den är också extremt mjuk och behaglig under dina fötter.

filtade-ullgarnsmattor

3. Stenmattor

Vad är en stenmatta? Indiska hantverkare rullar varsamt våt ull till stenformade bollar. Dessa bollar har en tvålig yta.

Det är en intressant process. De fortsätter att rullas och sköljas. Därefter börjar stenmattan krympa och ta form.

Nästa steg är de lägger ullen i kallt vatten, som sedan sköljs.

Det är en intensiv behandling, och den upprepas flera gånger. Slutligen, finns det tillräckligt många vackra stenformer. Tillsammans formar dessa ett konstverk i slutändan.

Stenformerna torkas varsamt i solen. Sedan är de redo för slutsteget. De sys noggrant ihop på en yta av ull.

stenmattor

4. Öglade ullmattor

Öglade ullmattor bevarar värdefull lanolin*. Först tvättas och torkas den obehandlade Nya Zeeland-ullen. Sedan dyker kardare och spinnare upp för att hämta den.

Ullen vägs noga in i buntar. Det tar en hel vecka att förvandla 2 kg obehandlat material till garn. (Vi tillkallar ullgarnet när det är förberett att vävas.) Kardare behåller varje bit överskott av ludd och törne. Ludd och törne kommer från den grova ullen. Och detta säkerställer att ingenting saknas.

Så vad säkerställer de längsta fibrerna som är perfekta för garn? Vi har upptäckt att handkardning gör susen. När fibrerna är av olika längder blir den slutliga tråden starkare.

oglade-ullmattor

Handkardning tillsätter styrka och mjukhet

Du kan enkelt se skillnaden mellan att karda ull för hand eller med maskin. När ullen handkardas, är den mindre jämn. Den upplevs som mer naturlig. Den känns också underbar. Det beror på att den har en hög nivå av lanolin. Denna lanolin gör det mjukare.

Njut av mer värme genom handspinning

Handspinning förvandlar ull till ylleöglor. Det händer lite i taget. Den duniga, kardade ullen matas in i den handgjorda spinnrocken. In åker den!

Ullen blir spunnen eller vriden till långa obrutna bitar av garn. Detta höga kvalitetsgarn lindas på en spole. När du tillsätter mer ull, gör det garnet tjockare.

Därefter kan garnet vävas till en öglad yllematta. För en öglelugg, dras garnet ut och lämnas oskuren – således uppnås en serie av öglor.

Vår är utan tvekan noggrann. Men detta gör hela skillnaden. Sukhis öglade yllemattor varar för evigt. De är mjuka, bekväma och perfekta för alla dina kalla nätter.

Lanolin*

Varför älskar vi lanolin? Det är en naturlig fläckbarriär. Lanolin hjälper ullen att förbli mjuk och smidig.

Våra hantverkare arbetar också med lanolin. Men handbearbetningen är betydligt mer tidskrävande, arbetsintensiv och dyr. Men fördelarna för ullen och mattorna gör det värt besväret!

5. Flätade, tovade yllemattor

Nu ska vi berätta lite om hur våra flätade, tovade yllemattor tillverkas. Först av allt rengörs ullen, och sedan väver våra hantverkare försiktigt ullen till ett garn.

I nästa steg förvandlas garnet till tovad ull. Fibrerna pressas varsamt tillsammans och skapar ett mjukt men tåligt material.

Våra hantverkare tillverkar garnet i den bästa möjliga tjockleken. Sedan sköljer de garnet i kallt vatten, klipper och flätar. Till slut vävs det flätade garnet in i mattan.

att-göra-en-ull-filtmatta

6. Flätade yllemattor

Att tillverka flätade yllemattor är en unik process. Först förbereds ullen med omsorg – den kardas. Ullen rengörs, separeras och slätas ut. Sedan tvättas den och torkas.

När den är torr är det dags för våra hantverkare att spinna ullen till långa bitar garn. De arbetar med ullen för att göra den tjock och härligt mjuk. Sedan sköljs den igen och torkar i solen. Till slut flätas garnet och vävs för hand för att skapa din matta.

göra-en-ull-eller-filtmatta

7. Släta, vävda mattor

Nu ska vi ta en titt på hur det går till när våra hantverkare skapar släta, vävda mattor. Först av allt hittar de vacker ull som de rengör och spinner till garn.

Garnet vävs sedan på en vävstol enligt traditionella tekniker. Genom att väva garnet skapas vackra mönster.

Till slut tvättas varje matta, vilket förstärker mattans naturliga skönhet. Det allra sista steget är att låta mattan torka i solen.

flätade-yllemattor